December brengt de kortste dagen van het jaar en vaak koude temperaturen met zich mee. De tuin bevindt zich in een diepe rustfase, maar er zijn toch nog enkele taken die je kunt uitvoeren om je tuin gezond te houden. Terwijl de winter aanbreekt, kun je met enkele voorbereidingen zorgen dat je tuin goed beschermd is tegen de kou en klaar is voor het komende jaar.
1. Gazon
In december groeit het gras nauwelijks meer, dus maaien is vaak niet nodig. Het is echter belangrijk om je gazon vrij te houden van bladeren en ander tuinafval. Verwijder de bladeren regelmatig om te voorkomen dat het gazon verstikt en mosvorming bevorderd wordt. Loop zo min mogelijk over het gras wanneer het bevroren is, om schade aan de grasmat te voorkomen.
2. Snoeien
In december is er weinig snoeiwerk nodig, maar er zijn enkele specifieke planten die je kunt snoeien of voorbereiden op de winter. Zorg ervoor dat je gevoelige planten goed beschermd zijn tegen vorst door ze bijvoorbeeld in te pakken met jute of vliesdoek.
Bessenstruiken
Dit is een goede tijd om bessenstruiken zoals zwarte bessen, rode bessen en kruisbessen te snoeien. Verwijder zwakke en oude takken en zorg ervoor dat de struiken luchtig blijven om een goede oogst voor het volgende jaar te bevorderen.
Fruitbomen
Hoewel het niet noodzakelijk is om fruitbomen in december te snoeien, kan je eventueel dode of zieke takken verwijderen om de boom te verlichten en ziektes te voorkomen. Zorg dat de snoeiwonden niet te groot zijn, zodat de boom niet te veel lijdt onder de kou.
Klimplanten
Klimplanten zoals klimop kunnen een lichte snoei krijgen om ze in vorm te houden. Snoei voorzichtig de lange scheuten die over je muren of schuttingen hangen.
3. Vijver
In december staat de vijver grotendeels stil. Zorg ervoor dat het wateroppervlak niet volledig bevriest door een ijsvrijhouder te gebruiken. Dit voorkomt dat schadelijke gassen zich ophopen onder het ijs, wat schadelijk kan zijn voor vissen en andere vijverbewoners. Verwijder bladeren en ander afval dat mogelijk in de vijver is gevallen, zodat het water schoon blijft.
4. Planten
In december bevinden de meeste planten zich in een rustperiode, maar dat betekent niet dat er niets te doen is. Je kunt zorgen voor een goede winterbescherming van kwetsbare planten en nog wat nieuwe planten toevoegen aan je tuin.
Vorstbescherming
Bescherm vorstgevoelige planten zoals olijf- en vijgenbomen door ze in te pakken met jute of een speciaal vliesdoek. Ook gevoelige vaste planten kunnen extra bescherming krijgen door een laag mulch of stro rond de voet van de plant aan te brengen.
Wintergroene planten
Wintergroene planten zoals buxus en taxus behouden hun blad in de winter en hebben regelmatig water nodig. Geef deze planten water als het niet vriest, om te voorkomen dat ze uitdrogen. Zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen, zodat de wortels niet te lang in natte grond staan.
Voorjaarsbollen planten
Als de grond nog niet bevroren is, kun je in december nog steeds voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen en krokussen planten. Dit geeft je in het voorjaar een kleurrijk spektakel in de tuin.
Moestuin in december
5. Opruimen en voorbereiden
In de moestuin valt er weinig te doen in december, maar het is een goed moment om alles netjes op te ruimen en voor te bereiden op het nieuwe jaar. Verwijder oude plantenresten, onkruid en mulch de grond om deze te beschermen tegen winterse weersomstandigheden. Dit helpt om de bodemstructuur te verbeteren en zorgt ervoor dat je in het voorjaar sneller kunt beginnen met zaaien en planten.
6. Zaaien en planten
Hoewel december niet de meest actieve maand is voor het zaaien, kun je in koude bakken of kassen alvast beginnen met het zaaien van winterharde groenten zoals spinazie en veldsla. Dit geeft je een vroege oogst in het nieuwe jaar.
Dit kan je zaaien en planten in december:
- Veldsla
- Spinazie
- Winterharde kruiden
7. Oogsten
Hoewel veel gewassen al zijn geoogst, zijn er in december nog enkele groenten die je kunt plukken uit de moestuin. Wintergroenten zoals boerenkool, spruiten en prei zijn nu op hun best en kunnen direct worden geoogst. Ook wortelgroenten zoals pastinaak en schorseneren kunnen nu worden uit de grond gehaald, zeker na een paar nachtvorsten om hun smaak te verbeteren.
Wat kan je oogsten in december:
- Boerenkool
- Spruiten
- Prei
- Pastinaak
- Schorseneren
Met deze onderhoudstips ben je goed voorbereid om je tuin de winter door te helpen. Veel succes met het tuinonderhoud in december, en geniet van de rust die de winterperiode met zich meebrengt!
Wat te doen in de tuin in de maand december
December brengt de kortste dagen van het jaar en vaak koude temperaturen met zich mee....
Lees verderdec
Wat te doen in de tuin in de maand november
November brengt de eerste vorst en de tuin begint langzaam in rust te gaan. De...
Lees verdernov
Wat te doen in de tuin in de maand oktober
Oktober markeert de overgang naar de herfst. De bladeren beginnen te vallen, de temperaturen dalen...
Lees verderokt