...

Wat te doen in de tuin in de maand oktober

Wat te doen in de tuin in oktober

Oktober markeert de overgang naar de herfst. De bladeren beginnen te vallen, de temperaturen dalen en de tuin maakt zich op voor de winter. Hoewel de groei vertraagt, zijn er nog veel belangrijke taken om je tuin klaar te maken voor de koudere maanden. Oktober is ook de ideale tijd om voorjaarsbollen te planten en de laatste oogst uit de moestuin te halen.

1. Gazon

Het gazon heeft in oktober minder aandacht nodig, maar een laatste maaibeurt is nog aan te raden voordat de winter invalt. Maai het gras niet te kort, zodat het beter bestand is tegen de kou. Verwijder regelmatig afgevallen bladeren van het gras om verstikking en mosgroei te voorkomen. Dit is ook een goede maand om het gazon te verticuteren en indien nodig te bemesten.

2. Snoeien

Oktober is de laatste maand om planten terug te snoeien voordat de winter begint. Snoei voorzichtig, zodat de planten nog voldoende tijd hebben om te herstellen voor de kou komt.

  • Rozen
    Snoei de rozen licht terug, maar wacht met rigoureus snoeien tot het voorjaar. Het is vooral belangrijk om dode of zieke takken te verwijderen.
  • Heesters
    Snoei heesters die dit jaar hebben gebloeid licht terug. Voor sommige groenblijvende heesters is het ook een goed moment om ze in vorm te snoeien.
  • Bomen en struiken
    Verwijder dode takken van bomen en struiken. Dit voorkomt dat ze bij harde wind afbreken en schade aanrichten. Ook kun je kleinere fruitbomen licht snoeien.

3. Vijver

Met de vallende bladeren in oktober is het belangrijk om je vijver te beschermen. Span een net over de vijver om te voorkomen dat bladeren in het water terechtkomen en gaan rotten. Verwijder dode waterplanten en controleer het waterpeil. Vanaf deze maand kun je de vijverpomp ook op een lagere stand zetten of zelfs uitschakelen als de temperaturen blijven dalen.

4. Zwembad

Oktober is de maand om je zwembad winterklaar te maken. Volg deze stappen om het water en de apparatuur te beschermen tegen de komende vorst.

  • Waterpeil verlagen
    Verlaag het waterpeil van het zwembad tot onder de skimmer om bevriezing te voorkomen. Zorg ervoor dat het water schoon is voordat je deze stap uitvoert.
  • Filters en pompen winterklaar maken
    Maak de filters schoon en laat het water uit de pompen lopen. Verwijder alle slangen en apparatuur die kunnen bevriezen en berg deze op een vorstvrije plaats op.
  • Zwembad afdekken
    Sluit het zwembad af met een winterzeil om het te beschermen tegen vuil en vorst. Zorg ervoor dat het goed vastzit zodat het bestand is tegen wind en regen.

5. Planten

Oktober is de ideale maand om voorjaarsbollen te planten, zoals tulpen, narcissen en krokussen. Plant ze op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Het is ook een goed moment om nieuwe vaste planten te zetten of bestaande planten te delen en te verplaatsen.

Voorjaarsbollen

Plant voorjaarsbollen ongeveer twee keer zo diep als de bol groot is. Zorg voor voldoende afstand tussen de bollen en geef ze water na het planten, zodat ze goed wortelen voordat de winter begint.

Vaste planten

Verdeel vaste planten die te groot zijn geworden. Dit houdt de planten gezond en voorkomt dat ze elkaar overgroeien. Geef ze na het verplanten voldoende water.

Moestuin in oktober

6. Opruimen en voorbereiden

In de moestuin is oktober de maand om op te ruimen en de grond voor te bereiden op de winter. Verwijder oude plantenresten en onkruid om ziekten en plagen te voorkomen. Spit de grond om en werk compost of mest onder om de bodemstructuur te verbeteren.

7. Zaaien en planten

Hoewel de meeste gewassen nu geoogst zijn, is het nog mogelijk om winterharde groenten zoals spinazie en veldsla te zaaien. Plant ook knoflook en uien voor een vroege oogst in het volgende jaar.

Dit kan je zaaien en planten in oktober:

  • Spinazie
  • Veldsla
  • Knoflook
  • Winteruien

8. Oogsten

In oktober is het tijd om de laatste oogst binnen te halen voordat de vorst zijn intrede doet. Dit is ook de maand waarin je herfstgroenten zoals pompoenen, kool en spruiten kunt oogsten. Vergeet ook niet om appels en peren te plukken en op een koele plek op te slaan.

Wat kan je oogsten in oktober:

  • Pompoenen
  • Kool
  • Spruiten
  • Appels
  • Peren
  • Veldsla

Veel succes met het tuinonderhoud deze maand. Geniet van de mooie herfstdagen en bereid je tuin voor op de winter!

Laat een reactie achter